80 år i ankans spår

Walt Disney stod för en av de främsta framgångssagorna under den stora depressionen. I en tid i USA när människor oroades över sin framtid levererade hans företag ett billigt sätt att fly verkligheten för en stund.

Från början var Kalle Anka en direkt osympatisk figur som snattade, lurades, latade och bara tänkte på sig själv. Moralen var aldrig självklar. Hans beteende straffade sig inte alltid och det var sällan han lärde av sina misstag. Detta passade in i den rådande världsbilden: Det fanns inte några enkla svar och livet var allt annat än rättvist. Kalle mognade lite när han fick besök av sina brorsöner. Men den skruvade moralen, de traditionella värderingarna och slapstick-skämten har följt med och format Kalles värld genom alla år.

I år fyller Kalle 80 år och det är dags för Pelles museum att i denna uställning betrakta hur omvärlden format Kalle Ankas värld, och hur omvärlden formats av Kalle Anka. Dagens världsläge har mycket gemensamt med det på 1930-talet. Genom att titta i backspegeln är det möjligt att han kan bli mer relevant än på länge.

Även om han från början var en figur skräddarsydd för animerade filmer är det främst som seriefigur han fångat mitt och många andras hjärtan. Därför är alla utställningens exempel hämtade från seriernas värld.

Per Martinson

Söndagssida, 1937

Söndagssidan som denna scen är hämtad från är tecknad av Al Taliaferro och mycket tidstypisk. Kalle får en tillfällig ingivelse att han ska bli en bättre människa, men går upp så mycket i sin egen godhet att han inte ser hålet i marken.

Så många skämt gick ut på att han ramlade ner i kloakhål att man undrar om det fanns fler öppna hål i gatorna på 1930-talet.

På jakt efter majentamärket, 1952

Den tidiga efterkrigstiden innebar framväxten av en modern ungdomskultur. Kalle Anka-serierna började anpassa sig efter den nya målgruppen, där äventyrsfiktion fått en renässans. Carl Barks producerade under denna era ett stort antal enastående äventyr, som Jakten på majentamärket, där Kalle och knattarna reser till djupaste djungeln i jakt på ett värdefullt frimärke.

figur1

Ohållbar hållning

Kalle Anka är knappast känd för sin goda hållning. Faktiskt snarare tvärtom. Fysioterapeuter använder uttrycket Donald Duck Syndrome för att beskriva ett problem som gör att patienter svankar och skjuter fram huvudet.

syndrome

Oj, en sån gröngöling, 1972

Under 1960- och 1970-talen växte ett starkare medvetande om naturen fram bland allmänheten. Många miljörörelser grundades och växte. Barks skrev efter sin pension serier om scoutrörelsen Gröngölingarna, vilka tecknades av Tony Strobl. De fokuserar ofta på natur och miljöfrågor. Barks visade åter prov på sin känsla för samtiden.

En tvålfager historia, 1991

Under 1980-talet växte ett nytt ideal fram, där rikedom och sjävförverkligande var viktiga komponenter. En tvålfager historia, skriven 1991 av Michael T Gilbert och tecknad av William Van Horn, beskriver Kalles försök att med modern marknadsföring snabbt bli rik på att sälja tvål. Både historien och berättarstilen representerar sin tid på ett högklassigt vis.

storebror

Är du nöjd nu?, 2006

De, oftast Italienproducerade, serier som brukar återfinnas i Kalle Ankas Pocket har ofta en mer massproducerad karaktär. Det innebär emellertid också att de snabbare tar upp aktuella ämnen. Referenser till den senare tidens debatter om övervakning är vanliga. Som i denna serie, skriven av Gaya Perini med teckningar av Antonello Dalena, där farbror Joakim kablar ut von Plurings skumraskaffärer över hela världen.

Metylen

Kalle Anka uppfann metylen

Ämnet metylen framställdes av forskare för första gången 1960. Men redan 1944 fick Kalle Anka en kemilåda i huvudet och framställde samma ämne, CH2. Ämnet i serien har inte bara samma formel, utan delar också egenskaper med verklighetens metylen.

Bärgning med pingisbollar

I en serie från 1949 bärgar Kalle Anka ett fartyg med hjälp av pingisbollar. 1965 gjorde dansken Karl Krøyer samma sak i verkligheten. Men han nekades patent med hänvisning till att Kalle Anka redan gjort samma sak.

Pingisbollar

Källor: