Askar med karaktär

Tablettasken har en snart hundraårig historia i Sverige. Det började med halstabletter men blev snart en populär barnprodukt. Den första svenska tablettasken för barn, Pim Pim, tillverkas än idag.

Så småningom kom tablettaskarna ofta att föreställa olika tecknade karaktärer och andra figurer från kända barnprogram, antagligen både som ett försäljningsknep och ett sätt att lansera figurerna. Denna trend har med åren minskat. Minion-godiset till höger är ett exempel på hur dagens barnfigurer tycks kräva mer specialutformat godis. Tablettaskar är däremot fortfarande ett populärt marknadsföringsverktyg på mässor och konferenser där företag visar upp sina logotyper på egna askar.

Stefan Franke sparade alla sina tablettaskar som barn och samlingen blev till slut väldigt omfattande. Till denna utställning har han lånat ut en mängd skatter. Vi har gemensamt gjort urvalet och Stefan berättar om några av de askar som betytt mest för honom. Samtidigt vill jag passa på att berätta mer om figurerna på askarna. De representerar några av de viktigaste barnfigurerna från slutet av 70- och början av 80-talet.

Per Martinson

 

Stefan berättar:

1978 flyttade jag som 4 åring till ett radhus på Grindgatan i Linköping. Husen var helt nya och i ”längan” bredvid flyttade Melker in och ytterligare en ”länga” bort Martin, som snabbt blev mina närmaste vänner och är så än idag.

Året efter öppnade kvartersbutiken ”Grinden” som tillhörde butikskedjan Favör. Jag minns precis hur det var när man för veckopengen gick till butiken och handlade tablettaskar, tuggummi och kola. Ett par av askarna i samlingen har prislappen med affären ”Grindens” logo kvar. Några av mina favoritaskar blev snabbt ”Lotto” eller andra askar med gräddkola.

 

Mer på baksidan

En tablettask har som bekant en fram- och en baksida, och det har förstås många tillverkare tagit tillvara på. Gottgrisen passade på att ge förnuftiga trafiktips, medan asken Skoj hade roliga vitsar på baksidan.

Kalle, Knatte, Fnatte,
och Tjatte Anka

De populära Disney-figurerna behöver nog ingen närmre presentation. Tablettaskarna var dock riktiga långkörare som till skillnad från många andra figurer fanns kvar i flera decennier. Kalle Anka kom redan på 50-talet, medan de övriga karaktärerna kom några år senare.

 

Stefan berättar:

Under hela min uppväxt hade min farmor och farfar sin sommarstuga strax väster om Ljungsbro, där vi tillbringade stora delar av min barndoms somrar. Därifrån var det endast 1 km till Cloettas godisfabrik, där de hade butiksförsäljning. Ett starkt minne jag har är att jag, tillsammans med pappa i vår gula Volvo 142, åkte med en gummibåt på taket till Göta Kanal för och paddla och sedan stannade vid Cloettas butik och köpte godis. Där blev mitt favoritgodis Maja gräddnos tablettask, vilket är den som jag har flest av i min samling.

 

 

Smurfarna

Få borde ha undgått smurfarna, som genom åren kommit att bli samlarobjekt i åtskilliga former. Mest kända är förstås plastfigurerna, som det finns över 400 olika att samla. Tablettaskarna fanns i tre varianter: Fruktpastiller, saltlakrits och geléfrukter. Men för att ytterligare öka på samlarintresset fanns så klart en mängd olika smurfar på baksidorna.

Kuriosa: Den svarta smurfen på framsidan av lakritsasken är egentligen en svartfsmurf. Den härstammar från ett seriealbum där smurfarna förvandlas efter att ha blivit bitna av bzzbzz-flugan.

 

Bobo, Klara och gnuttarna

Småfolk av olika slag verkar ha lätt att vinna både barns och vuxnas hjärtan. Precis som med Smurfarna (och Minioner, för att ta ett modernt exempel) började Gnuttarna som bifigurer men kom med tiden att bli så populära att de blev huvudpersoner.

Gnuttarna dök först upp i den helsvenska serien Bobo där också Klara var en av huvudpersonerna. Serien skrevs och tecknades av Lars Mortimer, och kom med tiden att bli ett populärt fenomen under 80-talet. Gnuttarna är ungefär två grankottar höga, bor i Storskogen och är vegetarianer. Deras favoriträtt är moppelsallad, vilken består av äpple och morötter som blandas i magen.

 

Goliat

Precis som Gnuttarna är Goliat ett helsvenskt koncept, skrivet och tecknat av Kenneth Hamberg. Goliat är en klok stenålderspojke med en magisk hammare. Serien utspelar sig i Värmland, vilket antagligen bidrog till att det Karlstadsbaserade TV-programmet HAJK beställde och visade ett antal animerade filmer med Goliat.

Drutten

Drutten har däremot faktiskt sitt ursprung i Sovjet. TV-programmet Sveriges Magasin producerade egna versioner av Drutten och Gena med hjälp av dockor köpta från Sovjet. De svenska och sovjetiska versionerna har dock egentligen bara utseendet gemensamt.

Dr Snuggles

Dr. Snuggles var en nederländsk TV-serie som många generationer minns, trots att den faktiskt bara gjorts i 13 avsnitt, mellan 1979-1981. Serien handlar om en uppfinnare som tillsammans med sin hushållerska Beata ger sig ut på olika äventyr.

Sport-Goofy

Hade Långben en osannolik karriär som atlet på 1980-talet? I Sverige anses Sport Goofy vara Långbens kusin. Han fick hursomhelst en egen tecknad film 1987 och förekom i en rad merchandise-produkter, bland annat en hel serie tablettaskar.

Monchhichi

Monchhichi är en klassisk japansk figur. Den är en sorts kombination av gosedjur och docka som kom att bli mycket populär i början av 1980-talet. Dessa fick så småningom egna TV-serier, böcker, skivor och givetvis tablettaskar.

My Little Pony

My Little Pony har en liknande historia, men har sitt ursprung i USA. De färgglada ponnyhästarna har syntetiskt hår som går att borsta. Lustigt nog har populariteten för My Little Pony på nytt exploderat de senaste åren och deras vuxna anhängare kallar sig själva för “bronies”.

Stort tack till

Stefan Franke